Szafran

Wśród przypraw można wymienić wiele surowców, których używamy na co dzień. Pieprz, sól czy sproszkowana papryka goszczą w naszej kuchni bardzo powszechnie, jednakże są takie przyprawy, po które siłą rzeczy sięgamy bardzo rzadko. Należy do nich szafran, będący najdroższym dodatkiem do dań na świecie.

Jego wyjątkowość wynika z tego, że jest go niewiele i ciężko go pozyskać. Dlaczego? Chodzi o pyłek strącany z pręcików kwiatów szafranu uprawnego. By uzyskać jeden kilogram przyprawy należy zużyć aż 150 tysięcy kwiatów! Dodawany do przypraw zabarwia je intensywnie na żółty kolor, ma też bardzo charakterystyczny aromat.

Nie można z nim przesadzić, ponieważ zbyt duża ilość szafranu sprawia, że danie staje się nieprzyjemnie gorzkie. Z uwagi na swoją rzadkość cena za gram szafranu to aż 11 dolarów. W sprzedaży można go spotkać w specjalnie zapakowanych flakonach, zawierających minimalną ilość przyprawy.

Najlepiej łączyć go z bazylią i oregano. W Polsce popularne były niegdyś baby szafranowe, barwione na żółto z jego użyciem.